LICHAAMSTAAL

Heb jij weleens nagedacht over je houding? Of heb jij weleens een ander geobserveerd, hoe hij/zij staat, spreekt of doet? 

Sinds ik het boek ‘The Definitive Book of Body Language’ heb gelezen, houd ik mezelf hier continue mee bezig. Allan en Barbara Pease zijn de auteurs van de internationale ‘best seller’. Dit boek is bedoeld voor mensen die een goede (in)zicht hebben, maar niet kunnen zien.

Zodra je rekening gaat houden met de lichaamstaal van een ander zullen een paar dingen opvallen. De 3 houdingen die ik dagelijks (het meest) zie zijn:

  1. The head nod/shake: In de meeste culturen is het knikken of schudden met het hoofd een betekenis voor ja of nee. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die doof, stom of blind geboren zijn, ook dit gebaar gebruikt om ja of nee door te geven. Het is waarschijnlijk iets dat aangeboren is. In India wordt de ‘Head Wobble’ gebruikt. Dat is dat je met je hoofd een beetje wiebelt van links naar rechts. Dit betekent daar ‘misschien’ en het kan best verwarrend zijn voor ons westerse mensen. In Japan betekent het ‘ja knikken’ “ik heb je gehoord.”
  2. The basic head positions: 1. head up: Dit is de neutrale houding. Je hebt je hoofd gewoon recht op dus je kijkt vooruit. Als je het hoofd iets hoger hebt dan normaal dan staat dit voor superieur je kan hierdoor arrogant over komen. 2. head tilt: Dat is dat je het hoofd een beetje opzij houdt. Mensen en dieren (voornamelijk honden) zetten hun hoofd een beetje opzij als ze geïnteresseerd zijn in iets of in een persoon. 3. Head down: staat voor teleurstelling, angst en weinig tot geen interesse.
  3. Put your right foot in, put your right foot out: Deze houding hebben we meestal als je geïnteresseerd bent in iemand waar je in gesprek mee bent. We zetten één voet naar voor om de afstand tussen elkaar korter te maken, maar  als je minder geïnteresseerd bent plaatsen wij een voet naar binnen bijvoorbeeld: als je op een stoel zit dat je ze onder het stoel houdt.

 

Welke houdingen valt jou op bij je vrienden of mensen in je omgeving? Herken jij ook de houdingen die ik benoemd heb?

rdf

 

4 gedachtes over “LICHAAMSTAAL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s